Vi bruger cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.
Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Danskernes kødforbrug overvurderes


Hvor meget kød spiser hver dansker? Svaret lyder på alt mellem 40-100 kg alt afhængigt af, hvem man spørger, og hvordan tallene gøres op.

I en ny rapport fra Verdensnaturfonden indtager Danmark en tredjeplads over verdens mest ressourceforbrugende lande pr. indbygger. Det skyldes blandt andet, at danskerne spiser rigtig meget kød - faktisk over 100 kg pr. dansker - lyder en af forklaringerne.

Opgørelsen over forbruget skyder imidlertid langt over målet ifølge chefkonsulent Klaus Jørgensen fra Landbrug & Fødevarer.

- Specielt omkring internationale sammenligninger skal man passe meget på, fordi opgørelsesmetoderne er forskellige og meget usikre, påpeger Klaus Jørgensen.

Rapporten når frem til det høje forbrug ved at tage produktionen af kød i Danmark plus importen minus eksporten. Det giver så et tal for, hvad der er til rådighed til forbrug.

- Sådan gør man tit, når der skal sammenlignes på tværs af lande, men den går ikke. Danmark er speciel i denne sammenhæng på grund af vores store eksport.

Bioenergi og hundemad
I Danmark eksporterer vi kun det, som har værdi - altså kødet. Det betyder, at der er en stor andel af restprodukter fra kødproduktionen i forhold til andre lande, som kun producerer til deres eget marked. Restprodukterne (hovedet, indvolde, blod, osv.) bliver anvendt til andre formål end humant konsum blandt andet hundemad og bioenergiformål.

- Men det tages der ikke i tilstrækkelig grad højde for i beregningerne, siger Klaus Jørgensen.

Han peger desuden på, at andre statistikker, har andre tal. Fx opgør Danmarks Statistik forbruget til 84,6 kg pr. dansker.

- Det tal opgøres på samme måde som de internationale, men er dog en smule korrigeret. Dog er det stadig højt i forhold til det reelle forbrug, mener Klaus Jørgensen.

40-60 kg ifølge Fødevareinstituttet
Det mest retvisende billede af forbruget får man fra DTU Fødevareinstituttet. De laver deres beregninger på baggrund af kostundersøgelser, og de viser at en voksen person i Danmark spiser i gennemsnit 48 kg kød (okse-, svine- og fjerkrækød) årligt. En mand spiser ca. 60 kg, og en kvinde spiser ca. 38 kg.

- Disse tal omfatter kun det, som vi reelt spiser og ikke det, som vi køber. Så det, der ryger i skraldespanden, eller på anden måde er regnet fra, forklarer chefkonsulenten.

Seneste nyt fra lf.dk

Tilmeld nyhedsservice