Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Så skal der smages og vurderes. En kredsudstilling med 536 bedømte mejeriprodukter er et af de centrale elementer i Mejeribrugets Dag (Foto: Peter Biisgaard/L&F)

Stor tilstrømning til mejeriernes årlige branchetræf

Op mod 500 deltog onsdag i Mejeribrugets Dag: Ni timer med virksomhedsbesøg, bedømmelse af mejeriprodukter, faglige foredrag og masser af smagsprøver og fagsnak med kolleger og konkurrenter i mejeribranchen.

Mejeribrugets Dag hedder en af de faste begivenheder i dansk mejeribrug. Den første onsdag i februar blændes op for et arrangement, der indbyder mejerifolk og andre med tilknytning til branchen til et heldags tag-selv-bord med virksomhedsbesøg, faglige foredrag, kredsudstilling med bedømte mejeriprodukter m.m. Det meste foregår på Kold College ved Odense og formålet er at inspirere og samle folk på tværs af virksomheder og organisationer.

Og det er noget, der trækker folk til.

- Omkring 500 mennesker plejer at lægge vejen forbi i løbet af dagen. Og i år er ingen undtagelse, hvor deltagerantallet ligger på 450-500. Det synes jeg faktisk er imponerende. I en tid hvor folk har travlt og primært kommunikerer over mail og telefon er det ganske opløftende, at så mange sætter nogle timer af til at få ny viden og mødes med hinanden face-to-face, siger chefkonsulent i L&F Lars Johannes Nielsen, der er med til at arrangere dagen.

Marcipan og procesoptimering
Dette års udgave af Mejeribrugets Dag startede med et virksomhedsbesøg på Odense Marcipan A/S. Herefter foregik resten af dagen på Kold College, som blandt andet er hjemsted for mejeristuddannelsen. Der var rundvisning på skolen og mulighed for at studere maskinerne i træningsmejeriet.

Herefter stod den på faglige indlæg i godt et par timer. Jan Hermansen fra Mejeriforeningen indledte med at fortælle om organisationens strategi og indsats, hvorefter repræsentanter fra en række virksomheder (Stryhns, Arla, Them Andelsmejeri, Bila og Ecolab) øste af deres erfaringer med at optimere produktionen, mens Christian Solem fra DTU Food fortalte om mulighederne for at fremstille nye typer farve- og sødestoffer af valle.

Udstilling af mejeriprodukter
Sidst på eftermiddagen blev dørene slået op til en såkaldt kredsudstilling af mejeriprodukter i skolens idrætshal: På lange borde var opstillet 536 mejeriprodukter (ost, smør, mælk, yoghurt m.m.) fra et bredt udsnit af de danske mejerier. Samtlige produkter var i dagens løb blevet bedømt og tildelt karakterer af en gruppe fagdommere fra mejeribruget.

I løbet af kort tid var der lange rækker omkring bordene, og at dømme efter støjniveauet er der virkelig noget at snakke om, når mejerifolk smager på hinandens produkter og studerer dommernes karakterer.

- Den faglige snak med kollegerne er en vigtig del af det her arrangement. Det er helt klart noget af det, der trækker, sagde mejerichef Lars Nissen fra Tistrup Mejeri (Arla). Han står sammen med produktionschef på Thise Mejeri, Nick Nørby, som er enig med sin kollega fra det konkurrerende selskab.

- Det har stor værdi at mødes med alle de andre mejerifolk her på Kold College, supplerede han og roste samtidig dagens mange faglige indlæg om procesoptimering.

- De var faktisk meget spændende. Vi skal selv i gang med noget lignende på et tidspunkt, så det var meget interessant at høre om, hvordan man kan gribe sådan et projekt an.

Seneste nyt fra lf.dk