Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Analyse: Børn synes ikke, de er kræsne – i samme grad som forældrene gør

Ny analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at mange børn har en oplevelse af, at deres forældre synes, de er kræsne. Det er vigtigt at passe på med at kalde børn kræsne, lyder det fra ernæringschef.

Porrer, champignon og spinat. Det er nogle af de grøntsager, som børn mindst kan lide.

Det viser en ny undersøgelse, som Landbrug & Fødevarer har lavet blandt børn i 4.-6. klasse.

Alligevel mener over halvdelen af de adspurgte børn, at de ikke er kræsne, mens kun 6 pct. synes, de er meget kræsne.

Til gengæld ser billedet noget anderledes ud, når man spørger børnene, om de tror, deres forældre synes, de er kræsne. Her svarer 18 pct. nemlig, at de tror, deres forældre synes, de er meget kræsne.

Og ifølge Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, kan det skyldes, at kræsenhed ofte er til stor bekymring for forældrene.

”Det er selvfølgelig rigtig positivt, at vi nærer omsorg for vores børn og kærer os for, at de får alt, hvad de har behov for. Men det er vigtigt at huske på, at det faktisk er helt naturligt at være kræsen. Vi er født med en præference for det søde og det fede, så alle andre smagsnuancer skal børnene faktisk vænne sig til – og det tager tid,” forklarer hun.

Så forældrene har en vigtig rolle i forhold til ikke at give op, selvom børnene vrænger på næsen af nogle fødevarer. Herudover opfordrer Line Munk Damsgaard til, at forældre undlader at tale så meget om kræsenhed overfor deres børn.

”Børn vil gerne leve op til de forventninger, deres forældre har til dem. Så hvis forældrene tror, at børnene er kræsne – og de oven i løbet også fortæller børnene, at de er kræsne, så bliver børnene ganske enkelt i højere grad kræsne. Jeg vil derfor anbefale, at man fokuserer på, at børnene får positive oplevelser med mad, herunder skaber rammerne for, at børnene tør smage på det ukendte,” fortæller hun.

Line Munk Damsgaard har i flere år stået i spidsen for projektet Madskoler, der kører hvert år i børnenes sommerferie. Her kan børn over hele landet lære om mad, kost og ernæring i en hel uge.

Og det er netop sådan nogle arrangementer, der kan være med til at udvide børnenes smagsbarometer.

”På Madskoler oplever vi ofte en større villighed til at smage på maden. Dette skyldes først og fremmest, at børnene selv med til at lave maden. Og desuden står mor og far ikke og siger ”Ej, lille Peter; det kan du ikke lide”. Og når de så samtidig oplever andre børn, som tør smage, så øges motivationen til selv at prøve,” forklarer Line Munk Damsgaard.

I år skal 1.800 børn på Madskole. Madskoler arrangeres af 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.

Gode råd til forældre med kræsne børn:

  • Lad være at give op. Bliv ved med at præsentere fødevarerne med mellemrum
  • Forsøg at præsentere fødevaren på forskellig vis – f.eks. kogt, stegt, rå, udskåret, hel osv.
  • Lad være med at presse barnet
  • Tag børnene med i køkkenet, så de selv oplever, hvordan maden bliver til
  • Vær en god rollemodel. Hvis mor og far spiser kål, er der også større sandsynlighed for, at barnet kommer til det

Læs også markedsanalysen Børn og kræsenhed fra Landbrug & Fødevarer

Seneste nyt fra lf.dk