Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Mere fødevareforskning kan starte nyt dansk væksteventyr

Et solidt forskningsgrundlag vil sikre, at den danske fødevareklynge også er én af de største og bedste i 2030. Derfor har klyngen lanceret en ny strategi for fødevareforskning gældende til 2030.

Indlæg i Børsen 20. september 2017 

Af Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer, Leif Nielsen, branchedirektør, DI Fødevarer og Knud Vindfeldt, tidl. viceadm. direktør, Chr. Hansen

Vi kan godt være stolte af vores danske fødevarevirksomheder.

Den danske fødevareklynge leverer kvalitet, fødevaresikkerhed, ressourceeffektivitet og bæredygtighed til forbrugere rundt omkring i hele verden.

Og det skal vi også gøre i fremtiden. Men faldende bevillinger til den strategiske fødevareforskning kan risikere at sætte en stopper for væksten i fødevareklyngen.

Der behov for et øget fokus på forskning, innovation og uddannelse i fødevareklyngen, hvis vi skal kunne bevare vores nuværende position. For vi står over for flere udfordringer, der vil ændre fødevareproduktionen markant.

Ifølge FN vil der i 2030 være over 1 mia. flere munde at mætte, og det betyder, at efterspørgslen på vores danske fødevarer vil stige markant. Det er en helt unik mulighed, som vi skal sørge for at gribe.

Derfor har L&F og DI Fødevarer sammen med bl.a. Chr. Hansen, Arla, Danish Crown, KMC og Foss udformet en ny strategi for fødevareforskning gældende til 2030.

Hvis der bliver prioriteret flere investeringer i forskning og innovation i fødevareklyngen, kan vi her stå over for Danmarks næste væksteventyr.

På et område som cirkulær økonomi har den danske fødevareklynge f.eks. meget at bidrage med, men der er brug for yderligere forskning for at udvikle og udvide området.

På globalt plan mister vi omkring 30 pct. af fødevarerne fra de graves op af jorden, og til de lander på spisebordet. Det skal der gøres noget ved.

I Chr. Hansen har netop forskning givet mulighed for at udvikle nye, bæredygtige produkter. Senest med en naturlig løsning, der hæmmer væksten af gær og skimmel i yoghurt. Her er målet at forlænge holdbarheden og undgå madspil. Det er en retning, vi skal arbejde mere i, da det er til gavn for både forbrugere, miljø, klima og arbejdspladser.

Forbrugernes behov ændrer sig dag for dag, og det er derfor vigtigt, at vi har en grundig forståelse for deres købsmønstre og behov. Vi skal derudover kunne levere transparent data om vores fødevarer til forbrugerne, så de føler sig trygge ved vores produkter.

Der er også et stort potentiale i at investere i big data og analyser som f.eks. kan mindske omkostninger, give øget viden om forbrugerbehov, samt opdage fejl i produktionen.

I Danmark har vi en lang tradition for et tæt samarbejde mellem videninstitutioner og virksomheder. Her vil en endnu stærkere kobling mellem spillerne være afgørende for klyngens fremtidige succes.

Fødevareklyngen beskæftiger 190.000 mennesker i Danmark og står for ca. 24 pct. af den totale vareeksport fra Danmark. Men hvis vi skal kunne blive ved med det, så kræver det en indsats.

Derfor glæder det os også, at regeringen for nylig fremsatte forslag om at udvide forskerskatteordningen. Det vil gøre det nemmere for fødevarevirksomhederne at tiltrække dygtige medarbejdere.

Et solidt forskningsgrundlag vil sikre, at den danske fødevareklynge også er én af de største og bedste i 2030.

Seneste nyt fra lf.dk