Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Store resultater uden store armbevægelser

I Danmark producerer vi fødevarer til 16-17 millioner mennesker. Det bidrager massivt til arbejdspladser, vækst og velstand i hele Danmark. Samtidig producerer vi fødevarer med et lille klima- og miljøaftryk. Det kan vi være stolte af, skriver Flemming Nør-Pedersen.

Indlæg i bl.a. Fredericia Dagblad og Horsens Folkeblad 26. juli 2017

Af Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug og Fødevarer

Danmark er et lille land med store resultater. Mange af resultaterne kommer af landbrugets store ambitioner.
Alligevel har landmændene sjældent store armbevægelser. På trods af Danmarks beskedne indbyggertal og størrelse producerer vi fødevarer til 16-17 millioner mennesker.

Resultatet er en eksport fra fødevareklyngen på 157 milliarder kroner årligt til 200 lande. Det svarer til ca. 25 procent af dansk vareeksport, og det bidrager massivt til arbejdspladser, vækst og velstand i hele Danmark. Samtidig producerer vi fødevarer med et lille klima-og miljøaftryk. Det kan vi være stolte af.

At eksportere til markeder kloden over ligger i vores dna, men de store resultater er afhængige af fortsat og ny adgang til eksportmarkeder. Det fik fatale konsekvenser for danske landmænd, da Rusland fra den ene dag til den anden indførte importstop for fødevarer fra EU, ligesom vi trues af stigende protektionisme og et Brexit, vi endnu ikke kender konsekvenserne af.

Dansk landbrug har haft nogle hårde år, og vi kan mere, end vi får lov til lige nu.

Derfor er udsigterne til en gradvis sænkning af Japans toldsatser et vigtigt skridt i den rigtige retning. Vi har store forventninger til frihandelsaftalen mellem Japan og EU, som blandt andet betyder, at vi kan eksportere mere grisekød og flere mejeriprodukter.

Japanske forbrugerne vil have præcision, fødevaresikkerhed og kvalitet - og det får de hos os.

Samme kvalitet får kineserne i form af dansk pølse, pålæg og skinke. I foråret underskrev Kina og Danmark en aftale, som netop betyder, at vi kan eksportere varmebehandlet grisekød til kineserne. Colombia har også fået mere dansk gris på gaflen, siden vi blev godkendt som eksportør for seks måneder siden. Men det kommer selvfølgelig ikke af sig selv. I Landbrug og Fødevarer arbejder vi tæt sammen med blandt andet Fødevarestyrelsen og Eksportrådet, og vi har hele tiden fokus på nye markeder og muligheder så som Mexico og Vietnam.

Målet er at øge afsætningen og reducere risikoen, så de danske landmænd fortsat kan skabe store resultater til gavn for vores lille land. Som de altid har gjort. Uden store armbevægelser.

Seneste nyt fra lf.dk