Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

190.000 arbejdspladser i fødevareklyngen

Der arbejder 190.000 i fødevareklyngen. Mange af disse jobs er i Udkantsdanmark, hvor der elles kan være langt mellem arbejdspladserne. I mange udkantsområder er flere end 10 pct. af jobbene i fødevareklyngen – og i nogle områder over 15 pct.

20.000 under uddannelse til fødevareklyngen

Der er omkring 50 uddannelser indenfor landbrug- og fødevareområdet. 20.000 unge er under uddannelse til en af dem. Veluddannede ansatte er en del af videngrundlaget for erhvervet.

25 pct. af Danmarks vareeksport

Fødevareklyngen eksporterer til hele verden. De øvrige EU-lande er vores største marked, og uden for EU er Kina, Norge, USA og Japan vigtige markeder. I 2015 havde eksporten fra Fødevareklyngen en værdi på 157 mia. kr. – det er knap en fjerdedel af Danmarks samlede vareeksport.

Lokalt er det nye sort

Det lokale hitter. Lige fra det nye nordiske køkken, der har gjort Danmark til en gastronomisk supermagt, over regional madkultur, gårdbutikker og madfællesskaber, til supermarkeder der sælger kartofler og jordbær fra lokale producenter.

Mere med mindre

Større produktion og mindre belastning – det er faktisk muligt. Gennem de seneste 25 år har landbruget øget produktionen, samtidig med at belastningen af miljøet er faldet markant.

Økologien vokser

Danmark ligger i førerfeltet, når det gælder økologiske fødevarer. Både den økologiske produktion og forbrugernes efterspørgsel stiger.

Viden er et af vores vigtigste råstoffer

Fødevareklyngen er helt afhængig af forskning og innovation. Det er dyrt at producere i Danmark, så vores kvalitet og effektivitet skal være bedre end de fleste konkurrenters, for at vi kan overleve. Det kræver et konstant vidensmæssigt forspring.