Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox (Foto: Colourbox)

Verdensmålene er en del af fødevareklyngens DNA

Bragt i Dagbladet Børsen den 9. august 2018

Af Karen Hækkerup, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer og Peder Holk Nielsen, adm. direktør, Novozymes  

Tænk hvis vi på den samme mængde landbrugsareal kunne forbedre udbyttet markant og brødføde langt flere mennesker eller dyr - mens vi samtidig mindsker mængden af kunstgødning.

Det er en tanke, som Novozymes har gjort til en forretning. For vi bliver flere og flere mennesker, der skal have mad på bordet. Det kræver, at vi bliver dygtigere til at producere mere ud af mindre. Derfor var Landbrug & Fødevarer og Novozymes begge til stede ved FN's årlige High-Level Political Forum i New York i juli, hvor lande fra hele verden diskuterede løsninger på de 17 verdensmål.

I den danske fødevareklynge er vi meget optagede af at tage et ansvar og producere på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde. For vi spiller en afgørende rolle i at bidrage med sunde, sikre og bæredygtige fødevarer til hele verden.

Derfor er FN's verdensmål ikke blot en glittet brochure på et bord. De er en del af virksomhedernes dna og strategier. Verdensmålene er slet og ret stærk forretning.

I Novozymes er verdensmålene en lang liste af forretningsmuligheder. De er et fyrtårn, der viser vej mod sund forretning - og som samtidig er med til at håndtere nogle af vore absolut største udfordringer: Klimaforandringer, sult og fattigdom.

Bæredygtig fødevareproduktion

På landbrug- og fødevareområdet er Novozymes, ansporet af verdensmålene, bl.a. engageret på såkaldt mikrobielt landbrug, hvor man ved hjælp af svampe og bakterier kan forbedre udbytterne væsentligt på den samme mængde areal - og mindske nødvendigheden af kunstgødning.

Det er vigtigt, for behovet for at forbedre udbytterne i landbruget stiger i disse år voldsomt. Biologiske løsninger i hele den landbrugsmæssige værdikæde rummer næsten uanede muligheder og vil udgøre et væsentligt bidrag til, på bæredygtig vis, at nå den store udfordring at brødføde knap 10 mia. mennesker i 2050.

Og Novozymes står ikke alene. Der er masser af eksempler både i det danske landbrug og i hele fødevareklyngen.

Bæredygtighed i fødevareproduktionen i en globaliseret verden er en dansk specialitet, som vi kan være stolte af, men det må ikke stoppe her. Vi skal hele tiden lægge os i selen og blive bedre, så vi til stadighed kan være med til at indfri FN's globale bæredygtighedsmål.

Seneste nyt fra lf.dk