Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Landbrug & Fødevarer: Restauranter skal tilbyde gæster doggybags

Landbrug & Fødevarer opfodrer til, at der bliver indført obligatoriske doggybags på de danske restauranter. Forslaget er en del af et nyt udspil om cirkulær bioøkonomi, som erhvervsorganisationen netop har lanceret.

Det er uacceptabelt, at der hvert år smides over 29.000 ton mad ud fra danske hoteller og restauranter. Derfor opfordrer Landbrug & Fødevarer nu til, at doggybags bliver gjort obligatoriske på de danske restauranter.

I de senere år er der kommet en række tiltag for at mindske madspild. Tiltagene kommer fra både organisationer – herunder Landbrug & Fødevarer – supermarkedskæder og innovative startups. Men restaurationsbranchen følger ikke tendensen med at mindske madspild. Her ryger størstedelen af den mad, som gæsterne levner på deres tallerkner, direkte i skraldespanden.

Madspild skal mindskes
Landbrug & Fødevarer vil gerne komme det madspild til livs. Det skal ske ved at gøre det obligatorisk for restauranter at tilbyde doggybags til deres kunder. Forslaget kommer som et led i Landbrug & Fødevarers udspil om cirkulær bioøkonomi i den danske fødevareklynge.

Karen Hækkerup, der er administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, siger:

- Helt generelt er trenden, at forbrugerne oftere og oftere spiser ude. Når vi spiser i en restaurant, er det ofte portionsanretninger, som ikke nødvendigvis er tilpasset den enkelte persons appetit. Derfor er der en reel risiko for, at der er en stigende mængde madspild som følge af de mange restaurantbesøg. Så for at dæmme op for det, mener vi, at det skal være obligatorisk for restauranter at tilbyde doggybags.

Mad skal i maven – ikke i skraldespanden
Landbrug & Fødevarer mener, at man fra restauranternes side bør spørge gæsterne, om de vil have deres rester med hjem. Landbrug & Fødevarer kommer blandt andet med forslaget, fordi det ikke ligger til dansk kultur at spørge, om man må få sine rester med hjem. Vender man initiativet om, så det bliver op til restauranterne, burde man kunne reducere de 29.000 ton mad, som hvert år ender i skraldespanden.

- Vi vil gerne være med til at mindske madspild. For vores landmænd og fødevarevirksomheder producerer ikke mad til skraldespanden, men til maven, siger Karen Hækkerup.

Landbrug & Fødevarers udspil præsenterer desuden, at alle plastikposer senest i år 2030 skal være udfaset i detailhandlen, og at der skal opfindes et nyt EU-system, der gør, at man kan måle madspild.

Seneste nyt fra lf.dk