Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Intet skattesmæk til små landbrug

LandbrugsAvisen bringer i denne uge en forside med overskriften ”Skattesmæk til små landbrug”. Avisen skriver, at det nye vurderingssystem, er 'en bombe under de små landbrug'. Det er ikke rigtigt. Lovforslaget er tværtimod positivt for en række landbrug.

Man skal ikke altid tro på alt, man læser i aviserne. LandbrugsAvisen bringer i denne uge en forside med overskriften ”Skattesmæk til små landbrug”. Avisen skriver, at det nye vurderingssystem, som forventes vedtaget i starten af juni, er en bombe under de små landbrug. Det er ikke rigtigt. Lovforslaget er tværtimod positivt for en række landbrug.

Ifølge LandbrugsAvisens kilde vil det nye vurderingssystem betyde, at mange små landbrug vil få mangedoblet deres grundskyld, fordi ejendommene risikerer at skifte status fra landbrug til bolig.

Artiklen efterlader det indtryk, at mange deltidsbedrifter i fremtiden ikke længere vil blive vurderet som landbrugsjord, og det bliver beskrevet som ’en bombe’ under deltidslandbrugene. Det ærgrer mig, at Landbrugsavisen ikke har spurgt L&F, inden de trykte historien.

Det er ikke politikernes hensigt med den nye vurderingslov, at gøre det dyrere at have et deltidslandbrug. Hvis vi i L&F havde vurderet, at det nye system ville blive et problem i den retning, ville vi have råbt op.

Deltidslandbrug vil fortsat blive beskattet som landbrug, hvis der f.eks. er husdyr eller reel landbrugsvirksomhed på ejendommen. Og med de nye regler vil små minkfarme og dambrug nu blive vurderet som landbrug og ikke længere som bolig.

Reelle bedrifter med eksempelvis mink eller dambrug er tidligere blevet beskattet som boliger frem for landbrug, fordi de har været under 5,5 hektar i størrelse. Den skævhed kan vi nu se frem til at få ophævet. Derved kan der være udsigt til at skulle have færre penge op af lommen i jordskat, hvis man driver et landbrug på under 5,5 hektar.

Det er meget positivt og har reel betydning for reelle landbrug.

Ud fra vores vurderinger kan de ændrede regler muligvis have negativ betydning for nogle ”lystejendomme” i Hørsholm eller omegn med meget dyre stuehuse, meget lidt jord og ingen reel landbrugsdrift.

Morten Holm Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk