Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Retssikkerhedspakke III får blandet modtagelse

Skatteministeren har præsenteret den såkaldte Retssikkerhedspakke III. Opdateringen af skattekontrolloven har været tiltrængt, men Landbrug & Fødevarer mener, myndighedernes beføjelser burde være skarpere afgrænset.

Fredag den 18. august præsenterede skatteminister Karsten Lauritzen den såkaldte Retssikkerhedspakke III, der særligt har til formål at forbedre retssikkerheden ved myndighedernes kontrol.

Ny skattekontrollov
Som et centralt element i skatteministerens udspil gennemføres en omfattende modernisering af den såkaldte skattekontrollov, som stammer helt tilbage fra 1946. Skattekontrolloven indeholder de centrale bestemmelser for skattemyndighedernes kontrol af borgere og virksomheder.

Skattekontrolloven har gennem mere end 70 år løbende fået tilført flere og flere bestemmelser. Det har betydet, at loven er blevet meget omfattende, og der har samtidig været rejst kritik af, at en lang række bestemmelser i loven i dag er for åbne og brede.

Ifølge skatteministeren vil regeringen med den nye lov give skattekontrolreglerne en grundig rystetur, så de både bliver lettere at forstå og enklere for skattemyndighederne at administrere.

Blandet modtagelse fra Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer har længe fulgt arbejdet med den nye skattekontrollov. Sammen med SEGES har Landbrug & Fødevarer deltaget i skatteministerens såkaldte Retssikkerhedsforum, hvor lovforslaget er blevet diskuteret.

Opdateringen af skattekontrolloven har været tiltrængt, og det fremlagte lovforslag er et skridt i den rigtige retning. Loven er blevet mere tilgængelig for borgere og rådgivere, og myndighedernes beføjelser står flere steder skarpere afgrænset. Der er dog fortsat plads til forbedring.

Der er stadig ingen reelle sanktioner over for skattemyndighederne, hvis de ikke overholder deres forvaltningsretlige forpligtelser, og lovforslaget formår ikke altid at præcisere disse forpligtelser tilstrækkeligt.

Beskyttelsen af privatlivets fred er også stadig usikker for de mange virksomhedsejere, særligt landmænd, der har bolig og virksomhed liggende tæt op ad hinanden. Landbrug & Fødevarer og SEGES vil med en række konkrete eksempler forsøge at få Skatteministeriet til at præcisere, hvad myndighederne må – og særligt ikke må – kontrollere i virksomhedens lokaler og ejerens private bolig.

Frederik Waaben

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk