Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Ny mulighed – markbræmmer som MFO

Det bliver nu muligt at etablere markbræmmer som MFO i Danmark. Bræmmerne kan lægges hvor som helst på en omdriftsmark, og der er ikke længere krav om, at bræmmen skal ligge langs vandløb og søer.

Landbrug & Fødevarer har kæmpet for at danske landmænd skal få flere muligheder for at etablere miljøfokusområder. Markbræmmer som miljøfokusområde er et godt skridt i den rigtige retning. Vi vil fortsat kæmpe for at få endnu flere muligheder.

Det er et positivt tiltag som både kan være med til at fremme biodiversiteten i agerlandet og samtidig være med til at sprede landmandens risiko ved at etablere miljøfokusområder.

De nye markbræmmer kan tælle med som MFO med en omregningsfaktor på 1,5 og bræmmerne skal være mellem 1 og 20 meter brede. Markbræmmerne vil erstatte MFO-randzonerne. Det nye er, at det bliver muligt at lægge bræmmerne hvor som helst på en omdriftsmark. Der er ikke længere krav om, at bræmmen skal ligge langs vandløb og søer.

De detaljerede regler for håndteringen af markbræmmerne er endnu ikke lagt endeligt fast i bekendtgørelser og vejledninger. Landbrug & Fødevarer lægger vægt på, at reglerne bliver så enkle så muligt, så risikoen for at begå fejl der kan koste træk i den grønne støtte minimeres.

Landbrug & Fødevarer har gennem lang tid presset på i EU for forenkling af reglerne, og det er derfor positivt at det nu er muligt at se resultater, der reelt kan mærkes for danske landmænd.

Muligheden for at etablere markbræmmer som MFO i Danmark er også i høj grad et resultat af Landbrugskommissær Phil Hogans projekt om at forenkle reglerne for de grønne krav. Etablering af bræmmer blevet til ét instrument med ensartede vilkår, mens det tidligere var flere forskellige instrumenter med forskellige vilkår. Danmark har tidligere kun implementeret det ene af instrumenterne, nemlig MFO-randzoner. Nu omfatter dette instrument alle typer bræmmer.

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk