Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Debat i Bruxelles om fremtidens grønne krav

Fremtidens grønne krav skal sikre både konkurrencedygtig og bæredygtig produktion
Dette var et Landbrug & Fødevarers centrale budskaber ved en debat om fremtiden for de grønne krav i EU’s landbrugspolitik i Bruxelles i sidste uge.

Ved seneste reform af landbrugspolitikken blev det indført, at 30 pct. af de direkte betalinger betinges af, at landmanden lever op til en række grønne krav. Det der fylder allermest for danske landmænd er, at de grønne krav har medført en voldsom ekstra administrativ byrde, hvor man som landmand gang på gang er nødt til at gå på kompromis med godt landmandskab for at overholde kravene.

Desuden ser danske landmænd ofte med misundelse på landmænd i andre lande, der har flere muligheder for at etablere miljøfokusområder, end vi har i Danmark.

Derfor mener Landbrug & Fødevarer, det er vigtigt, at Kommissionen holder, hvad de lover, når de sætter fokus på at reducere den administrative byrde og øge fleksibiliteten og valgmulighederne for landmanden.

Dette var to af EU-Kommissionens fokusområder, da der i sidste uge i Bruxelles blev præsenteret ideer til, hvordan de grønne krav skal udvikle sig efter 2020. 

Grønne krav skal give noget på bundlinjen
Kommissionen mener, der er brug for at forbedre den miljømæssige effekt af de grønne krav, at den administrative byrde skal reduceres, og at fleksibiliteten i de grønne krav skal øges både på regionalt niveau og for landmanden. Sidst men ikke mindst mener Kommissionen, at der skal være en bedre sammenhæng og synergi mellem de grønne krav og den bredere miljølovgivning i EU.

Som svar på Kommissionens ønske om at forbedre den miljømæssige effekt af de grønne krav, mener Landbrug & Fødevarer, at en forudsætning for at landbruget kan levere på en dagsorden om miljø og bæredygtig produktion er, at landbrugspolitikken sikrer, at der samtidig kan udføres en konkurrencedygtig landbrugsproduktion. De grønne krav skal give noget på landmandens bundlinje og ikke kun levere offentlige goder.

L&F's indsats intensiveres
Landbrug & Fødevarer har været tidligt ude for at forsøge at præge debatten om EU’s landbrugspolitik i en retning, der vil være til gavn for danske landmænd. Landbrug & Fødevarer fortsætter indsatsen, som vil blive intensiveret i den kommende tid.

Kommissionen forventes at komme med en officiel meddelelse om fremtiden for landbrugspolitikken i slutningen af året. Meget vil dog komme til at afhænge af, hvor stort landbrugsbudgettet vil blive i fremtiden. Her er der mange ubekendte faktorer, som for eksempel Brexit, og om landbrugsbudgettet skal bruges til flere områder end tidligere.

Maria Skovager Østergaard

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk