Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Vigtigt at prioritere forskning i fødevareklyngen

Den danske fødevareklynge leverer kvalitet, fødevaresikkerhed, ressourceeffektivitet og bæredygtighed til forbrugere rundt omkring i hele verden.

Den danske fødevareklynge leverer kvalitet, fødevaresikkerhed, ressourceeffektivitet og bæredygtighed til forbrugere rundt omkring i hele verden.

Og det skal vi også gøre i fremtiden. Men faldende bevillinger til den strategiske fødevareforskning kan risikere at sætte en stopper for væksten i fødevareklyngen.

Der behov for flere investeringer i forskning, innovation og uddannelse i fødevareklyngen, så vi kan bevare vores nuværende position.

Derfor har Landbrug & Fødevarer, DI Fødevarer, Danish Crown, Arla, Carlsberg, Royal Greenland, Foss, KMC, Dupont, Chr. Hansen og Marel i fællesskab lavet en ny forskningsstrategi, som blev præsenteret for uddannelses- og forskningsminister Søren Pind på en konference i København onsdag.

Initiativet til strategien er taget af de store fødevare-, ingrediens-, og udstyrsvirksomheder – ikke mindst på opfordring af de forskningsbevilligende myndigheder og politikerne, som manglede industriens bud på en prioritering af forskningsindsatsen.

Fødevareforskningsstrategien dækker den del af værdikæden, som starter ved forhold, der har direkte betydning for råvarens kvalitet – det kan f.eks. være forædling og avl, men også forarbejdning, transport, ernæring og forbrugerforhold. Inden for de deciderede landbrugsrettede forskningsområder bygger dialogen om forskningsprioriteringer på en række stærke sektorstrategier (kvæg, svin, planter, akvakultur m.v.).

Fødevareforskningsstrategien bygger videre på de stærke forskningsmiljøer, som blev opbygget i 90’erne og 00’erne under de store FØTEK-programmer (fødevareteknologiske forskningsprogrammer).

Den danske fødevareklynges førerposition er skabt på baggrund af forskning og innovation, og den skal vi sørge for at opretholde og udvide. Vi ønsker med denne strategi at komme i dialog med både politikere og videninstitutioner, så vi kan sætte handling bag strategien. For viden er vores adgangsbillet til fremtidens globale markeder.

Se hele strategien her: Fødevareforskningsstrategi 2017 (på engelsk)

Læs et sammendrag på dansk her: Fødevareforskningsstrategi (dansk)

 

Morten Andersen Linnet

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk