Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Energihøsten skydes i gang

Landbruget kan spare 95 mio. kr. og reducere CO2-udledningen med over 26.000 ton per år ved at skifte til moderne staldbelysning og energirigtig ventilation. I dag, torsdag den 28. september, skydes en ny energisparekampagne i landbruget i gang.

En ny energisparekampagne i landbruget blev lanceret torsdag den 28. september af energi-, forsynings- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V). Landbrug & Fødevarer og SEGES har sammen med en række landboforeninger bidraget til kampagnen.

Kampagnen, der er igangsat af Energistyrelsen, sætter fokus på potentialet for energibesparelser i landbruget. I dag står 80 pct. af dyrehold på landets kvæg- og svinebedrifter under konventionelle lysstofrør, og halvdelen af svinebedrifterne har ældre ventilationsanlæg. Beregninger viser, at landbruget kan spare 95 mio. kr. og reducere CO2-udledningen med over 26.000 ton per år ved at skifte til moderne staldbelysning og energirigtig ventilation.

De 6.000 kvæg- og svinebedrifter i Danmark bliver nu inviteret til at blive testlandbrug og beregne deres energisparepotentiale på belysning og ventilation. Energistyrelsen har udviklet en beregner, der kan vise energisparepotentiale og muligheder for tilskud i forbindelse med udskiftning af belysning og ventilation. Derudover deltager en række landboforeninger i kampagnen. Målet er, at 1.000-1.500 landmænd får konkret rådgivning fra deres landbrugskonsulenter om fordelene ved LED og energieffektiv ventilation.

Blandt de bedrifter, der deltager som testlandbrug, vil 8 bedrifter få mulighed for at vinde et gratis energieftersyn med en energirådgiver. Energieftersynet giver et detaljeret overblik over, hvor mange penge og energibesparelser der er at høste ved at skifte til LED eller energirigtig ventilation i dyrestaldene.

Man kan tilmelde sig som testlandbrug på SparEnergi.dk/energihøsten

Kasper Bruun Knudsen

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk