Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Nogen skal kæmpe for de mindre landbrug

Vi skal kæmpe for retten til at starte og drive et mindre landbrug. Sådan lød meldingen fra Lone Andersen, formand for Landbrug & Fødevarers Familielandbrugssektion på sektionens årsmøde i Vejle.

-Hvis ikke vi er der til at få øjnene op for de mindre landbrugs udfordringer, så er der ikke nogen. Og hvis ikke vi hele tiden er på vagt, når der laves politik både i Danmark og i EU, så bliver vi ganske enkelt kørt over.

Sådan sagde formand for Landbrug & Fødevarers familielandbrugssektion, Lone Andersen, i sin beretning på familielandbrugssektionens årsmøde i Vejle.
Her var 150 medlemmer af familielandbrugssektionen samlet for at diskutere aktuelle udfordringer for de mindre landbrug.

For eksempel liberaliseringen af landbrugsloven og opkøb af dansk jord.

-For en stor del af problemet er, at ingen har overblik over salget af dansk landbrugsjord, og jeg frygter, det er ved at løbe løbsk på bekostning af liv og udvikling i landdistrikterne.

Coop-sag skabte debat
For mens ejendomspriserne i Danmark i dag, ligger nogenlunde på niveau med priserne i 2006, så er jordpriserne fortsat med at stige i landene omkring os, og er nu væsentligt højere end i Danmark, sagde Lone Andersen.

Hun nævnte da også en del af de politiske sager som familielandbruget allerede har fået ført igennem i det forgangne år. For eksempel obligatorisk undervisning i naturpleje på landbrugsskolerne, gratis efteruddannelse i naturpleje for landmænd og ændringer i Lov om Hold af Kvæg. Derudover vakte den seneste forside af Coops medlemsblad, Samvirke, stor forundring og ærgrelse blandt de fremmødte.

- Vi er rigtig ærgerlige over den splid, det har skabt, når Samvirke og Coop med sin kampagne vælger at fremhæve den ene produktionsform på bekostning af den anden, sagde Lone Andersen.

- Vi repræsenterer både økologer og almindelige landmænd, og vi er rigtig stolte af begge dele. Vi producerer nogle af verdens bedste fødevarer, og derfor undrer det mig også, at man skræmmer forbrugerne på den måde her, fortsætter hun.

Invitation til Coop-direktør
Hun udsender derfor en stående invitation til Peter Høgsted, der er adm. direktør i Coop:

- Jeg viser gerne min gård med økologisk mælkeproduktion frem, ligesom jeg også gerne hjælper med besøg hos nogle af mine konventionelle nabogårde, så Coop kan se, hvordan man producerer gode, sunde fødevarer – og ikke mindst hvordan vi har forskellige produktionsformer, som man sagtens kan fremhæve uden at gøre brug af myter og skræmmekampagner.

Flere positive toner var der i uddelingen af Familielandbrugets Initiativpris 2017. Vinderen blev den økologiske landmand Bertel Schmidt fra Odder, der driver en økologisk ejendom ved Odder med alsidig produktion og sædskifte på de 29 hektar.

-Bertel viser, hvordan man kan være fuldtidslandmand på 29 hektar, i harmoni med sig selv og den omkringliggende natur og kultur. Bertel viser en side i landbruget, vi kan være stolte af, sagde Niels Jørgen Thomsen, formand for Østjydsk Familielandbrug, der havde indstillet Bertel Schmidt.

På Årsmødet var der valg til Familieudvalget. Her blev Inger Skamriis Andreasen genvalgt som formand. Til gengæld blev der valgt en ny næstformand, Annette Thomsen fra Østjysk Familielandbrug.

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk