Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Saneringsudvalg tager små skridt i rigtig retning

Skatteministeriets Saneringsudvalg har offentliggjort sin rapport med en række forslag til oprydning i punktafgifterne. Rapporten er et skridt i den rigtige retning mod en sænkelse af det høje danske afgiftsniveau. Der er dog fortsat lang vej endnu, hvis Danmark skal være på niveau med vores nabolande.

Efter halvandet års arbejde har Saneringsudvalget nu offentliggjort sin endelige rapport med anbefalinger til oprydning i de danske punktafgifter.

Landbrug & Fødevarer har deltaget i Saneringsudvalget og ser overordnet positivt på, at regeringen har ønsket at rydde op i punktafgifterne. Saneringsudvalgets rapport kan i fremtiden udgøre et praktisk katalog til forhandlinger om afskaffelse af punktafgifter, fx i forbindelse med kommende finanslove.

L&F ønsker pesticid- og fosforafgift væk
Landbrug & Fødevarer har bl.a. foreslået Saneringsudvalget at se på mulighederne for at afskaffe pesticidafgiften. Pesticidafgiften evalueres nu i separat regi, og der forventes en afklaring af, om afgiften kan afskaffes eller nedsættes i begyndelsen af 2018.

Landbrug & Fødevarer har også foreslået en afskaffelse af afgiften på fosfor i foder, som er gjort overflødig med vedtagelsen af den nye husdyrlov. Skatteministeriet har erklæret sig villige til at se på, om afgiften kan afskaffes, når den nye husdyrlov er fuldt implementeret i 2022. Landbrug & Fødevarer mener dog, at afgiften bør afskaffes allerede nu.

Beskeden pose penge til oprydning
Saneringsudvalgets arbejde har været begrænset på flere måder. Målsætningen har fra starten været primært at foretage administrative forenklinger, frem for egentlige afgiftslettelser. Og fra starten af har der kun været en beskeden pose penge sat af til at skære i afgifterne.

Det lader nu til, at regeringen og Dansk Folkeparti kan blive enige om at afsætte omkring 500 mio. kr. til at rydde op i punktafgifterne. Det er forventningen, at det primært vil være afgifterne på bl.a. nødder, kaffe og the, der i første omgang fjernes i finansloven for 2018.

Det vil dog kun gøre et beskedent indhug i det danske afgiftsniveau. Samlet set betaler danske virksomheder og forbrugere omkring 100 mia. kr. i afgifter årligt, og pesticidafgiften i sig selv kostede landmændene omkring 550 mio. kr. i 2016.

Landbrug & Fødevarer arbejder generelt for en sænkelse af de høje danske afgifter. Særligt de høje afgifter på landbruget er uhensigtsmæssige, da de ødelægger konkurrenceevnen i forhold til vores nabolande, hvor afgiftsniveauet er meget lavere.

Frederik Waaben

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk