Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Forskere ønsker hjælp til at finde ulve

Miljøstyrelsen har indgået ny aftale om overvågning af de danske ulve med Aarhus Universitet, DCE og Naturhistorisk Museum Aarhus. Som en del af overvågningen beder forskerne nu befolkningen om hjælp.

En ny aftale skal sikre en systematisk overvågning af ulven i Danmark, så der fremover kan skabes overblik over, hvor mange ulve der lever i Danmark, og hvor de holder til. Overvågningen vil via DNA-analyser kunne identificere de enkelte ulve og i samarbejde med andre europæiske ulveregistre fastslå, hvor de danske ulve kommer fra.

En sådan systematisk overvågning er en forudsætning for en holdbar forvaltning af ulven i Danmark, og det er noget Landbrug & Fødevarer længe har peget på behovet for. Ikke mindst fordi der tidligere har været stor usikkerhed om, hvor mange ulve der har fundet vej til Danmark.

For at kunne gennemføre overvågningen har de involverede forskningsinstitutioner sendt en bred opfordring ud til befolkningen om at være med til at indsamle spor efter mulige ulve. Det kan fx være optagelser af ulvehyl, døde dyr, spor, afføring, billeder fra vildtkameraer eller lign. Tanken er, at alle, der måtte have lyst, kan medvirke til at samle viden om ulven.

I den forbindelse er det dog vigtigt, at man både som forsker og som frivillig ”ulve-rapportør” er opmærksom på at overholde de almindelige adgangsregler i naturen. Selvom man har indgået en såkaldt ”frivillig aftale” med Naturhistorisk Museum, giver det ikke ret til at færdes i strid med naturbeskyttelseslovens adgangsregler. Dette fremgår af aftalen, men Landbrug & Fødevare havde gerne set, at det var blevet gjort endnu tydeligere i den kommunikation, der har været fra Naturhistorisk Museum om overvågningen.

Der kan læses mere om ulveovervågningen på www.ulveatlas.dk.

Du kan læse naturbeskyttelseslovens adgangsregler her: Oplev mere - regler i naturen.

Karen Post

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk