Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Fynsk gods vinder Landbrugets Arbejdsmiljøpris

På Hverringe Gods på Østfyn tænker man sikkerhed ind overalt og er samtidig en arbejdsplads med plads til forskellighed. Derfor vinder ejer og medarbejdere på det historiske gods Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2017.

”Vi vil gerne levere det bedste stykke arbejde ude i marken og det bedste overfor hinanden”.

Citatet er fra godsforvalter Rune Gjengedal på Hverringe Gods på Østfyn, og det indkapsler meget præcist den atmosfære og tilgang til at have en tryg og sikker arbejdsplads, som er baggrunden for, at han sammen med de 11 medarbejdere og godsejer Niels Iuel Reventlow modtog Landbrugets Arbejdsmiljøpris 2017. Det skete i forbindelse med Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning.

Sikkerhed tænkt ind fra begyndelsen
Hverringe Gods drives med en omfattende planteproduktion, primært frø, og har i alt et samlet areal på 1.280 hektar.

Her er fokus på, at tingene bliver gjort på den rigtige måde – hver gang. Det er en selvfølge, at man har adgang til og bruger det rigtige sikkerhedsudstyr. Og så holder man hele tiden fokus. For eksempel forestår leder og arbejdsmiljørepræsentant en gang i kvartalet en sikkerhedsrundering på hele bedriften. Det er med til at fastholde opmærksomheden på, hvor vigtig sikkerhed er.

Da det nye maskinhus og værksted skulle bygges, var sikkerheden tegnet ind fra de første skitser. Det var en del af projekteringsarbejdet, at der skulle tænkes sikkerhed ind i de nye bygninger, og det er en del af den systematiske tilgang til arbejdet, som man har på godset og som er med til at minimere risikoen for ulykker.

Udstyr til de forskellige maskiner er samlet i pallekasser, så de er lige til at løfte ned. Kemikalierne er placeret for sig selv, og det kræver den rigtige adgangsbrik at få adgang. Der er både svejseudsugning og udsugning af udstødningsgas i maskinhuset, og masser af lys både ude og inde, så det er let at orientere sig.

På Hverringe Gods er der en synlig ledelse med fokus på dialog og åbenhed. Det er tydeligt, at man vil hinanden det godt, og at der er plads til forskellighed. Det er utrolig vigtigt i forhold til at skabe et godt og trygt psykisk arbejdsmiljø.

Sikkerhed og effektivitet kombineres
Godsejer Niels Iuel Reventlow glæder sig over prisen, som han ser som en fælles cadeau til hele holdet omkring Hverringe Gods.

- Det er jo en rejse at skabe fokus på arbejdsmiljø og sikkerhed. Vi vil have en arbejdsplads, der på en gang er sikker, men også effektiv. De to ting kan fint gå hånd i hånd. Vi bruger ikke tid på at snakke om regler om sikkerhed og arbejdsmiljø er rimelige eller ej. Vi overholder dem bare. Det er den eneste rigtige måde at arbejde på, synes jeg, for så er der rene linjer og alle ved, hvordan vi gør. Er der så regler, vi synes skal laves om, så arbejder vi politisk for det, men så længe de gælder, så følger vi dem, fastslår Niels Iuel Reventlow.

Prisen på 25.000 kr. uddeles af SEGES i samarbejde med en række sponsorer, og prisen går til en landmand, der gør en ekstraordinær indsats for at skabe et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, overrakte prisen.

Se video om Hverringe gods

 

Helle Birk Domino

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk