Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.lf.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Et nyt kapitel for DanAvl

På fredag starter et nyt kapitel i historien om de danske avlsgrise, når det nye DanAvl-selskab etableres. Med den nye forretningsmodel står danske svineproducenter langt stærkere. Læs Martin Merrilds nyhedsbrev til landmandsmedlemmerne om DanAvl.

Det er en fantastisk succes, at danske svineproducenter sælger gener til hele verden. Det er resultatet af et fællesskab, hvor nogle af de dygtigste svineproducenter i Danmark har fremavlet nogle af de bedste grise i verden.

Når vi har valgt at sælge gener til vores konkurrenter i udlandet, skylder vi også de danske svineproducenter, at vi sælger kvalitetsproduktet til den højst mulige pris. Det er netop udfordringen med den gamle forretningsmodel i DanAvl, hvor mere end 100 forskellige sælgere af danske avlsgrise har konkurreret med hinanden om de samme kunder.

Det har presset salgspriserne og resulteret i lavere indtægter til de danske svineproducenter. Det er selvfølgelig uretfærdigt set i lyset af det hårde arbejde og de store resultater, vores fælles avlssystem har præsteret og leveret i årtier.

En samlet salgsorganisation
Et af hovedformålene med det nye DanAvl er netop at bryde med den praksis og sikre én samlet salgsorganisation af DanAvl-genetik til eksportmarkederne.

På fredag starter et nyt kapitel i historien om de danske avlsgrise, når det nye DanAvl-selskab etableres. Med den nye forretningsmodel står danske svineproducenter langt stærkere. Det er desværre ikke alle, der ser sig selv i det nye DanAvl og det fremtidige fællesskab. Det må vi acceptere. Men ét er, at man ikke ser sig selv i DanAvl. Noget andet er, at nogle såkaldte ’udbrydere’ af DanAvl vil etablere en konkurrent.

Fremover vil de ikke bidrage til udviklingen eller finansieringen af det avlsarbejde, der sikrer, at vi har verdens bedste avlsgrise. Og i øvrigt stikker de af med frugterne af danske svineproducenters arbejde - for så at konkurrere mod selv samme fællesskab. Det kan de, så længe de overholder deres juridiske forpligtelser – herunder konkurrenceklausulen. Og det vil vi naturligvis holde øje med.

Men én ting er jura. Noget andet er moral. Og lad mig være ærlig; jeg forstår ikke, at man kan være det bekendt.

Resultater opnået i fællesskab
Når det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at når DanAvl etableres på fredag, så er det med fuld opbakning fra ejerkredsen og bestyrelserne i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Dansk Svineavl og DanAvl Opformering – og langt størstedelen af avlssøerne i både Duroc, Landrace og Yorkshire er fortsat med i DanAvl.

Vi har i generationer vist, at vi kan levere resultater i verdensklasse, og andre ser med misundelse på dét, de danske svineproducenter har opnået i fællesskab. Sådan skal det også være fremover. Og med den nye model står vi godt rustet til at møde konkurrenterne.

Med venlig hilsen

Martin Merrild

Indhold

Seneste nyt fra lf.dk