Egenkontrol i den danske fødevareindustri

Egenkontrol er med til at sikre et højt niveau af fødevaresikkerhed i den danske fødevareproduktion. Egenkontrol betyder, at virksomhederne selv er ansvarlige for at beskrive og dokumentere produktionsprocesserne samt hvordan afvigelser håndteres, når de opstår, og at dette kontrolleres af myndighederne.

Denne film beskriver overordnet principperne for udarbejdelse af et egenkontrolprogram og ansvarsfordelingen mellem myndigheder og virksomheder.

Se video om egenkontrol i den danske fødevareindustri

Sporbarhed

Sporbarhed i den danske oksekødsproduktion er med til at danne basis for en høj fødevaresikkerhed i hele forsyningskæden og er en af forudsætningerne for et effektivt beredskab.

Det centrale husdyrbrugsregister (CHR) er fundamentet for det danske sporbarhedssystem, fordi alle hændelser for hvert dyr fra fødsel til død registreres heri. Umiddelbart efter fødslen mærkes kalven med et unikt individuelt øremærke, der angiver kalvens identitet i hele dens levetid. Denne kortfilm viser principperne for, hvordan sporbarheden sikres gennem hele forsyningskæden fra besætningen til dyret er blevet slagtet.

Se video om sporbarhed i dansk oksekødsproduktion her

Animalske biprodukter

Animalske biprodukter er betegnelsen for de rester fra den animalske fødevareproduktion, som ikke bliver brugt til konsum.

De inddeles i tre kategorier afhængig af den risiko, der er forbundet med produktet, og kan alt afhængig af kategori anvendes til f.eks. foder, biogasproduktion, gødning eller brændsel.

Et animalsk biprodukt må aldrig indgå i fødevarekæden igen, når det først er blevet klassificeret som et animalsk biprodukt. Der er nøje fastsatte regler for, hvordan de animalske biprodukter skal håndteres og forarbejdes, og lovgivningen på området er derfor både væsentlig, men også kompliceret.

Denne film giver en indsigt i de helt grundlæggende bestemmelser på området.

Se video om animalske biprodukter her

Den multifunktionelle ko

I Danmark arbejdes der løbende for, at produktionen af okse- og kalvekød sker så effektivt som muligt, så udnyttelsen af hele kvæget maksimeres, samtidig med at miljø- og klimapåvirkningen minimeres. De centrale elementer, der understøtter en optimering af kvægproduktionen, er brugen af krydsning- og kønsbestemt sæd, den rigtige blanding af foder og den betydelige mængde data, der er indsamlet. 

Herudover er sporbarheden en vigtig del til at sikre høj fødevaresikkerhed og - kvalitet. Sporbarheden starter ved fødslen, når kalven øremærkes, og sikres efterfølgende gennem dataregistrering i hele forsyningskæden. Veterinære standarder og besøg er også vigtige elementer i produktionen af okse- og kalvekød, ligesom medicinforbrug og sygdomsbekæmpelse. Disse elementer bidrager til den fortsatte udvikling af den danske okse- og kalveproduktion, hvor både dyresundhed, dyrevelfærd og fødevaresikkerhed spiller en central rolle.

Se video om den multifunktionelle ko her